Què és el ioga

iogaEl ioga és un sistema holístic de l’Ésser humà. Per mitjà de multitud d'eines, com ara el cultiu del cos, la ment, la devoció i la meditació, es genera una presa de consciència creixent que ens ajuda a reconèixer el nostre veritable Ésser.

Generalment s'associa al ioga com un conjunt de posicions (asanes) que ens ajuden a relaxar cos i ment. Aquesta és una definició molt pobre, ja que el cultiu del cos, encara que és el vessant més popularitzada gràcies al Hatha ioga, és una mínima part de les seves possibilitats.

A través de la conducció conscient de cos, ment i emocions, l'Ésser humà recorda mica en mica el seu immens potencial il·limitat, comprenent, a través de la transmutació de la Ignorància en Saviesa, que és una extensió de la Divinitat.

ORÍGENS DEL IOGA

Hi ha multitud de versions sobre l'origen del ioga. Fins ara, no s'ha pogut evidenciar una data o època exacta amb total certesa (és a dir, amb alguna prova històrica del seu origen). La veritat és que totes les versions coincideixen que té una gran antiguitat.

Existeixen versions que parlen d'un llegat d'éssers superiors mítics, canalitzacions, altres del refinament d'una tècnica a través dels segles pel mètode de prova i error, aconseguint-se amb ella gran eficàcia.

La veritat és que el llegat que ens ha quedat provinent dels temps antics és un regal de valor incalculable, la qual cosa és el més important.

Molts historiadors localitzen l'inici o la primera popularització del ioga uns 2000 anys abans de Crist a la Vall de l'Indo, on una civilització bastant avançada per l'època ho practicava.

L'estranya i misteriosa civilització Harappa, que va viure a la vall de l'Indo en ciutats sorprenentment ben organitzades i estructurades practicaven amb certesa algun tipus d'exercici segurament Psico-físic que podria ser l'inici de l'actual ioga.

Aquesta seria la versió oficial (o una de les versions oficialment acceptades de l'origen del ioga). Al museu d'història de Nova Delhi (Índia) a part de les sorprenents estàtues de l'Índia antiga, les quals pel que fa a presència tenen molt poc a veure amb les més properes en el temps (les primeres semblen estar vives, observant-te i encara amb poder i fins i tot personalitat, sembla que elles t’observen a tu en comptes de al contrari), Ricardo Ferrer (Mestre de l'Institut Europeu de Ioga), va observar en una exposició d'aquesta civilització, on entre una gran quantitat de petites troballes (per la seva grandària , no per la seva importància), passava gairebé desapercebuda una petita peça d'uns 5 x 5 centímetres, on es representa una persona asseguda en una Asana (postura) de Meditació. Aquest segell podria tenir segons la història tradicional uns 5000 anys d'antiguitat.

Yogui en posició meditacióYOGUI EN POSICIÓ MEDITACIÓ

HATHA IOGA

La paraula Hatha està dividida en dues HA I THA que significa SOL i LLUNA

El Hatha ioga és un sistema que emfatitza el treball físic i la consciència corporal a través de posicions físiques, respiracions determinades i tècniques de neteja per aconseguir així el domini mental, l'equilibri i enfortiment de l'Ésser. Com a conseqüència fisiològica, s'observa un reequilibrat del sistema nerviós i endocrí, així com un enfortiment del sistema immune. La musculatura es flexibilitza i enforteix i l'estructura física s'alinea correctament.

Hatha ioga és una modalitat de Radja ioga o Raya ioga en què es treballa el domini del cos i les seves funcions per a la realització de l'Ésser humà. És per això, que a través del Pranayama, el Prana és assimilat, dirigit i concentrat en les pràctiques de ioga i és a través del Prana com el practicant pot assolir majors nivells evolutius de l'Ésser.

El treball sobre el cos físic aconsegueix que el practicant assoleixi cada vegada major capacitat de domini físic i mental, el que li atorga una major capacitat auto sanadora i de introduir-se en estats alterats de consciència cada vegada més profunds.

POWER IOGA

El Power ioga és un sistema de ioga Dinàmic en el qual es succeeixen una seqüència d'asanes (postures) connectades a través d'una tècnica denominada Vinyasa, la qual les enllaça harmoniosament i ajuda al cos a generar calor. Igual que en altres sistemes de ioga, durant les asanes i el seu fluir, s'utilitzen altres eines com els enfocaments Drishtis i els tancaments físic-energètics Bandhas, tot això connectat a través de les respiracions conscients (ujjayi i altres Pranayamas o tècniques de respiració). Power ioga emfatitza la importància de treballar el creixement, la capacitat de cadascun de crear la seva Realitat i la Transformació, enderrocant els densos i limitadors murs de la vella espiritualitat, fent créixer a tot aquell que vulgui caminar de veritat. Així, aquest mètode no només ens ajuda a enfortir el nostre sistema psicofísic a través d'una seqüència de postures encadenades de forma dinàmica i vigoritzant, sinó que permet enfocar la nostra energia d'una forma eficaç i clara, aconseguint generar una major comprensió dels processos vitals, el que augmenta de forma considerable la nostra qualitat de vida.

Una sessió de Power Ioga comença amb el treball energètic del lloc, elevant la seva vibració i generant un espai de sanació i canalització. Continua amb un treball energètic específic, on inicies la teva recuperació de Poder Personal i posteriorment passes a les seqüències de Surya Namaskaras (Salutacions al Sol) i les Asanes (postures de ioga), en què treballes, a través de concentracions específiques, determinades àrees de la teva Vida. A continuació Realitzes vinyasas (transicions) per passar de postura a postura, connexions amb la Terra, amb el teu Passat, el teu Futur ... i acabes la sessió amb una Meditació i una agradable relaxació que t'ajuda a integrar-ho tot. Què aconseguim amb això? D'una banda, la Clarificació, saber per què fas cada cosa que fas i quin efecte pot arribar a tenir en la teva Vida, descobrir, confiar i utilitzar el gran poder que hi ha en cada un de nosaltres amb la finalitat que cada un desitgi, gaudir amb la pràctica i redescobrir el teu potencial. En definitiva, el que s'enfoca és la recuperació del poder personal a través d'un ioga més físic i energètic. D'altra banda, Power ioga és un mètode fluid, dinàmic, que potencia i incrementa la flexibilitat, la fortalesa, la salut del nostre cos físic, emfatitzant especialment l'equilibri dels Sistemes Endocrí i Nerviós.

Pel que fa a les postures, durant les sessions i degut al seu caràcter dinàmic, s’utilitzen un gran nombre d'elles en la seva pràctica. No obstant això, la forma física de la postura, és només una eina més, utilitzada per el principal: la Recuperació de Poder Personal. Ja que el ioga no és esport, es prioritza l'ACTITUD abans que la posició, ja que és l'ACTITUD la que mou i enfoca la teva energia, sen la postura un suport. Tothom pot practicar Power ioga, ja que només a través del cultiu de l'ACTITUD es pot recuperar Poder en lloc de perdre-ho, sent les postures eines per sostenir aquesta actitud.

Power ioga és el ioga de la Recuperació del Poder Personal.

Què és el ioga terapèutic

Ioga terapèuticEl ioga, a través dels anys s'ha revelat com un meravellós exercici saludable i amb múltiples beneficis a nivell físic i mental. Molts mestres, amb els anys de pràctica van anar observant com els beneficis que produïen les seves classes de ioga milloraven i canviaven la vida dels seus alumnes. Observaven com a gent amb rigidesa en articulacions, amb falta de to muscular i amb problemes de columna, milloraven considerablement la seva salut i qualitat de vida gràcies a la pràctica regular.

Més tard, la mateixa medicina i en especial els professionals encarregats de recuperar l'estat físic dels seus pacients després de lesions o traumes (traumatòlegs, fisioterapeutes, osteòpates, etc.) han anat reconeixent el seu valor terapèutic, fins al punt que avui en dia és molt normal que quan el metge estima que una persona té serioses limitacions per realitzar exercici, li recomanin que realitzi classes de ioga, o de Pilates, com una excel·lent opció. Ara bé, cal un coneixement anatòmic i un ensenyament complementari si volem ensenyar a tot tipus d'alumnes, ja que les asanes (postures) tal com són, moltes vegades no són assequibles a tothom, o fins i tot poden resultar contraproduents en determinades patologies, o en la confluència de varies.

És per això, que a poc a poc ha anat desenvolupant-se el que s'ha donat a conèixer com a ioga terapèutic, que és l'adequada adaptació del ioga que coneixem, a les lesions o malalties de cada alumne, de manera que vagi superant les seves limitacions amb millores substancials en seva salut.

A nivells mentals, també aporta solucions i millores en pacients amb depressions, o que presentin quadres nerviosos o d'estrès.

ORIGENS HISTÒRICS DEL IOGA TERAPÈUTIC

A l'antiga Índia, d'on provenen els orígens del Ioga, el ioga era en principi una pràctica pensada per a individus sans. Qui patia alguna malaltia recorria a l'ayurveda. Si bé, va existir així com un principi de ioga terapèutic, al qual es deia ioga Chikitsa, que podríem dir, va venir a ser el precursor del que avui coneixem com ioga terapèutic. Aquest ioga Chikitsa fusionava tècniques de ioga, amb pràctiques vèdiques i medicina ayurvèdica, de manera que comptava amb un ampli ventall d'eines: resos, cants de mantres, dieta, asanes, pranayama, rituals, etc. El ioga i l'ayurveda són dues disciplines que han transcorregut en paral·lel al llarg dels anys, tenint moltes coses en comú entre ambdues per provenir de la mateixa cultura, però seguint camins diferents.

PER QUÈ SORGEIX EL IOGA TERAPÈUTIC?

Quan els mestres hindús, com ara B.K.S. Iyengar, comencen a ensenyar a occidentals, s'adonen que a causa de les diferències socioculturals, i especialment per les diferències de patrons posturals entre Orient i Occident, l'ensenyament tal qual del ioga, era inaccessible o fins i tot lesiva per a algunes esquena deformades i comprimides per dècades de treball sedentari. El simple fet que l'oriental des de petit s’asseu en posició de lotus habitualment, mentre l'occidental s’asseu des de petit en cadira, produeix canvis postura lògics i anatòmics completament diferents. Seguint amb l'exemple, l'hindú, a causa del simple fet de seure en postura de lotus, manté dreta la seva columna vertebral biomecànicament sense esforç, mantenint-la forta i sana, mentre que l'ús de la cadira provoca la debilitat i el fàcil esfondrament de l'occidental, comportat una més fàcil degeneració discal i patologies associades.

En ioga hi ha una premissa important, i és que el ioga s'ha d'adaptar al practicant i no a l'inrevés, de manera que precursors com Iyengar van començar a idear accessoris i variants perquè sense perdre la seva essència, qualsevol persona pogués mitjançant el ioga "adaptat" tornar a portar el seu cos a un estat d'equilibri ideal.

Segueix-nos a:

 

facebook

Membre associat de:

cecot          iey          yoga10

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per millorar experiència d'usuari. Si continues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Més informació